home // Osho zen

Osho zen

Ruim 17 jaar geleden viel mijn oog op een prachtige gekleurde doos met kaarten. Erop stond Osho Zen Tarot. Op dat moment had ik nog geen idee wat het in hield en wat voor soort kaarten dit waren, toch liet het mij niet los en zonder er ook maar verder naar geïnformeerd te hebben kocht ik deze set kaarten.


Trek hier jouw dagkaart :
Ik voelde alleen maar blijdschap en eenmaal thuis, toen ik de kaarten uitpakte en ze één voor één in mijn handen nam en bekeek, begreep ik waarom. De afbeeldingen spraken mij meteen aan, het gevoel dat ik erbij kreeg was alles omvattend en ik wist dat ik met deze set kaarten mijzelf en anderen kon gaan helpen om eindelijk zichzelf te kunnen gaan zijn.
De Osho Zen Tarot is beslist geen traditionele tarot in de zin dat je met voorspellingen werkt. Het weerspiegelt het moment en laat je zien wat zich in het hier en nu afspeelt. Zonder vooroordelen en vergelijkingen. Deze kaarten helpen je om in contact te komen met je gevoeligheid, intuïtie, compassie, ontvankelijkheid, moed en individualiteit. De nadruk ligt vooral op bewustzijn en voor mij is vooral duidelijk dat deze kaarten je alleen maar willen helpen om te kunnen zijn wie je oorspronkelijk bent en van daaruit je leven verder te volgen.
Natuurlijk kun je de Osho Zen Tarot vragen wat je wilt, maar zie deze kaarten als een instrument om te onthullen wat je al weet. Ieder kaart die je over een bepaalde kwestie trekt, vormt een rechtstreekste afspiegeling van wat je nu even niet kunt of wilt inzien. En toch kun je alleen door inzicht, zonder het als goed of slecht te beoordelen, van een afstand je hoogte en diepte ten volle gaan ervaren.

Je zult merken dat de afbeeldingen van de Osho Zen Tarot springlevend zijn. Ze hebben een bijzonder effect want ze spreken tot je in een taal die herkend wordt door je diepste zelf. Ze maken het inzicht in je wakker. Ze roepen helderheid op!
Osho was een man die duidelijk maakte dat je geen leider hoefde te volgen maar je eigen leider moest gaan worden. Er was een ruimte voor verering of het volgen van één persoon, maar alleen alert te zijn op je eigen gedachten, daden en gevoelens zonder deze te veroordelen.
Bovenal wilde Osho de unieke wijsheid van Zen overdragen, omdat, zoals hij zei, Zen als enige spirituele traditie het innerlijke leven van de mens benadert op een manier die de tand des tijds heeft doorstaan en nog relevant is voor de mensheid nu.

In Osho's gezelschap op reis zijn betekende niet dat ze zich afzonderden in de bergen om een teruggetrokken bestaan te leiden, ver weg van het leven van alledag.
Integendeel, het betekende dat men zich volledig aan de taak wijdde wakker te worden met behulp van meditaties, therapieën en geneeswijzen voor lichaam en geest, en niet te vergeten, heel veel lachen en spelen en een gezonde dosis creativiteit en hard werken.

Of je nu de vloer dweilt of stilzit in aanwezigheid van een meester, beide zijn een meditatie, en of je nu het hoofd biedt aan de machtsspelletjes van je collega's in de keuken of de Diamant- soetra die door Gautama de Boeddha is uitgesproken probeert te begrijpen, beide zijn even belangrijk.
Zelfs de ups en downs van je liefdesrelaties spelen een rol op de reis naar zelfontdekking.
Naarmate de jaren zijn verstreken heb ik kunnen ervaren dat door het mogen werken met deze prachtige kaarten veel mensen hebben kunnen zien dat wie ze zijn, goed genoeg is. Dat alle obstakels en vele hindernissen die ze ervaren hebben een eigen en bijzonder doel bevatten. En dat elke stap die ze nemen in hun leven alleen werkt wanneer ze steeds dichter bij zichzelf komen.

Zen betekend voor mij persoonlijk het mogen zijn. Zijn in zijn totaliteit, zonder enig oordeel. Geen oordeel naar jezelf of anderen toe. Weten dat elk moment kostbaar is en een verborgen schat bevat. Weten dat emoties als schuldgevoelens en onderdrukte boosheid je nergens toe gaan leiden en je realiseren dat zelfs in de moeilijkste momenten in je leven lachen en plezier het enige is dat genezend werkt.

Eindelijk tot het besef komen dat jij jezelf niet helpt en zeer zeker anderen niet door jezelf tekort te doen en het begrip te krijgen dat we allemaal uniek zijn en tegelijkertijd aan elkaar verbonden. Voelen en tot in je diepste zijn bewust worden dat we wel onmisbaar zijn in dit hele grote geheel en dat wat we doen wel belangrijk is en iets betekend.
De Osho Zen Tarot neemt je mee in een stuk bewustwording en daagt je uit je kwetsbaar op te stellen. Te voelen dat er een balans is in alles dat we doen en ervaren. Je gaat voelen dat verdriet mag bestaan naast vreugde. Dat de één niet zonder de ander kan.

En misschien wel het allerbelangrijkste dat voor mij deze kaarten vertellen is dat er geen ander moment is dan het nu. Dat dit de enige plek is waar je veilig bent en waar angsten en zorgen niet bestaan.

Een leven dat we allemaal leiden in drukte, haasten, boosheid en verdriet en schuldgevoelens en steeds maar aannemen dat anderen beter weten wat goed voor ons is. Alles wat we doen, doen we buiten onszelf om.

Het is juist van deze tijd wat Osho ons verteld met zijn kaarten. Juist nu is het van belang dat we gaan inzien dat door het haasten en de drukte heen, we alleen een oplossing kunnen vinden in de stilte. Dat we wanneer de pijn en het verdriet meedragen uit het verleden we hiervan los kunnen komen door te voelen wie we zijn en wat onze ziel van ons vraagt.
Alles wordt weer terug gekaatst op het zijn, niks mee en niks minder. Deze kaarten zijn confronterend wanneer je gewend bent jouw leven buiten jezelf te leven, maar op het moment dat je de boodschappen tot je laat doordringen zal je ervaren dat juist door de verantwoording te gaan nemen voor je eigen leven en je eigen keuzes je kracht ervaart en de positieve macht om in je eigen energie te kunnen gaan staan.

Ik heb Osho nooit gekend, toch ervaar ik zijn wijsheid elk moment weer opnieuw dat ik zijn kaarten in mijn handen neem. Een wijsheid die mij en anderen al jaren helpen. Een wijsheid die mij en anderen vrijlaat en ruimte geeft om te ervaren dat het leven, ondanks alles dat we mee maken, één groot schitterend avontuur is!
Ik nodig jullie heel graag uit om deze prachtige kaarten te gaan ervaren. En besef dat hoe meer je het proces als een geschenk aan je eigen groei kunt beschouwen, hoe meer betekenis de boodschappen voor je zullen krijgen.
Liefs, Lua

De eerste kaarten uit het tarot deck zijn tarot kaart the fool, the creator en the master